wit3
item2

Joep Hommerson

Molenlaan 1
9906 PT Bierum
schilderijen en grafiek


Joep Hommerson's werk wordt door hemzelf als fantastisch realisme gecategoriseerd, maar alleen als om zo'n categorie gevraagd wordt. Centrale thema's zijn o.a. de levende kosmos en de eeuwige cyclus van geboorte, dood en wedergeboorte. De werken kenmerken zich door een grote technische capaciteit en het gebruik van intense, ander-wereldlijke kleuren. De Gulden Snede ratio slingert zich als een rode draad door zijn werk heen, vaak gesymboliseerd door het slakkenhuis en de symmetrie die zich in vele werken bevindt.

Joep schildert al sinds zijn jonge jaren, een talent dat geerfd is van zijn vader. Door ervaringen in zijn jeugd kreeg hij een eigen kijk op het leven, met als basis de wetenschap en de mystieke elementen van de kosmos. Zijn werken vertalen deze visie in olieverf. Naast het schilderen leest Joep veel, met als hoofdthema's de biologie en de natuurkunde. Ook filosofische levensbeschouwingen vinden een plek in zijn boekenkast. Deze kennis is terug te vinden in zijn werken, die bol staan van de symboliek. De Gulden Snede ratio is hier een uitstekend voorbeeld van; iets dat terug te vinden valt in elk werk en dat aan de basis staat van de op het eerste oog schijnbaar organische vormen. De werken zijn zeer gedetailleerd en in een gemiddeld schilderij gaat al snel een jaar werk zitten. Naast olieverf schilderijen maakt Joep etsen. Hier komt zijn oog voor detail ook in terug.
Centrale thema's zijn de levende kosmos en de cyclus van geboorte, dood en wedergeboorte. Symbolen die veel voorkomen, zijn natuurlijke elementen (vaak flora) die aan het vergaan zijn, slakken en schedels. Daarnaast is er een voorkeur te vinden voor de kleuren blauw en paars. Hij experimenteert met dualistische vormen die symbool staan voor orde en chaos, mobiliteit en stasis en geest en materie. Hierdoor kennen alle werken een zekere bevreemding. Joep benoemt zijn stijl zelf als fantastisch realisme, maar het is moeilijk om zijn werk precies te categoriseren.

Tijdens de atelierroute kunnen de schilderijen en etsen bekeken worden in bijzijn van Joep zelf. Hij zal naar gewenst vragen beantwoorden. Er zal ook een selectie etsen te koop zijn.
schaduw

headerjoep2
Logon

Atelierroute 31 augustus + 1 september & 7 + 8 september 2024