wit3
item2
schaduw
"Onze omgeving is rijk aan cultuur-historische en landschappelijke schoonheid: de haven van Delfzijl, het uitzicht op de Eems, het pittoreske dorpje Westeremden, het schitterende Damsterdiep en de middeleeuwse kerkjes op hooggelegen wierden. Niet voor niets werken en wonen hier zoveel kunstenaars. Ze werken hier graag. Omdat het licht zo prachtig is. Omdat hier ruimte is. Omdat ze hier zo vaak buiten zijn. Buiten tekenen, schilderen, boetseren, dat voelt goed. De kunstenaars vertellen graag over hun werk en over hun omgeving. En ze laten graag hun werk zien.

Met de auto kun je overal prima komen. Schrik niet terug van een doodlopende weg. Er zijn ook ateliers aan het einde van de wereld, vlak bij de Waddenzee. Maar met de fiets (of wandelend) zijn er tussen de Eems en Westeremden ook prachtige paadjes te ontdekken.
Mocht je met de (fiets in de) trein in Delfzijl aankomen, dan kun je van alles kiezen. Als je in Delfzijl zelf uitstapt, dan zie je de zeedijk al liggen. Je fietst zo de dijk op naar het Eemshotel hooggelegen boven de Eems. En vandaar kun je over de dijk wandelen en zelfs fietsen en verder langs de dijk zo naar Nansum. Daar vind je een atelier aan zee van Henriette Kuiper met tekeningen en een beeldentuin.
Maar je kunt ook heel leuk in Delfzijl-West al uitstappen. Wandel dan terug langs de spoorlijn en je komt in Biessum. Een heel bijzonder radiaal dorpje, met een ossenweg rondom en prachtig hooggelegen boerderijen. Daar exposeren Annie Bosscher en al haar gasten hun werk. Loop of fiets vooral even het rondje Biessum. Met de fiets kun je dan ook door een tunneltje onder het spoor door richting Steenfabriek in Delfzijl, waar je bij Samme Talsma welkom bent. Daar tegenover vind je aan de Delf Tineke Cats en Sonja Langenberg op een eiland in het Damsterdiep.
Biessum en Uitwierde hebben prachtige wandel- en fietspaden. Uitwierde is sfeervol met een kerktoren met uitzicht over de Eems. Per auto kun je ook prima van Biessum naar Uitwierde rijden en dan zigzaggen over de Nansumerweg met steeds een ander zicht op Holwierde en Nansum en de dijk.

Wil je een rondje fietsen van Nansum naar Bierum? Je kunt een stukje langs of over de dijk en dan linksaf over het laantje naar Klein-Wierum en dan in Uiteinde langs de akkers fietsen, over het hoogholtje naar de Bierumerweg. Joep Hommerson doet dit jaar niet mee en Paula Biemans heeft deze keer haar intrek genomen in Godlinze bij Erik Terlouw. In het gezellige Bierum vind je dus dit jaar geen atelier open. Geniet als je tijd hebt nog even van die prachtig gelegen kerk met die geweldige steunbeer en van de vruchtbare Luingahof. Terug kun je dan naar Hoogwatum bij het Bierumer strandje en langs de dijk weer terug naar Nansum. Of andersom.

Misschien fiets je vanuit Bierum wel langs de Krommeweg het dorp uit richting Losdorp. In twee fietstunneltjes onder de N33 door bewonder je het kersverse tunnelkunstwerk van Paula Biemans met de volwassenen, jongeren en kinderen van Bierum en Losdorp.
En in het mooie Losdorp bezoek je Jo Van Zeebroeck en misschien ook wel even het bijzondere kerkje; dat ligt op een eilandje met fietsbruggetjes over de gracht. Langs het Losdorper maar geniet je van de kleine huisjes en rij je zo naar Godlinze. Je verlaat de rondweg en rijdt de wierde op. Middenin Godlinze tref je Erik Terlouw in zijn bijzondere tuin vol muurtjes en bouwwerken. Paula Biemans zorgt er voor verrassingen met haar installatie en schilder- en tekenwerk. Hoog op de radiale wierde torent de middeleeuwse kerk met omgrachting boven alles uit.

En dan kun je zo de rondweg weer op richting Leermens, Zeerijp en 't Zandt.

Natuurlijk kun je ook in Westeremden beginnen. Vanaf de Eemshavenweg via de Bredeweg met het atelier van Anne-Marie Schueler is Westeremden goed te bereiken. Het is moeilijk voor te stellen dat Westeremden vroeger als wierdedorp aan zee heeft gelegen en dat de haven dichtgeslibd is. Ook Westeremden is een radiale wierde met een middeleeuwse kerk, mooi gerestaureerde arbeidershuisjes uit 1850 en een prachtig pad over de wierde naar de Pastorieweg met het atelier van Marchien Cordes.
Van Westeremden rij je zo langs slingerende weggetjes naar Zeerijp. Wanneer je met de trein en de fiets gekomen was, dan was je misschien in Loppersum uitgestapt en dat had je eerst Anneke Bakker bezocht in de oude pastorie. En daarna was je misschien zo langs het westeremdermaar naar Westeremden gefietst over een heel mooi fietspad. Het zijn juist de stippellijntjes op de kaart waar speciaal de fietsers en de wandelaars kunnen genieten van de warmte van de zomer en de stilte op het land. Van het licht en de lucht.

In Zeerijp een indrukwekkende kerk, hoog met hoge spitsbogen, met een aparte toren van verre te zien over het hoogeland. Een dijkdorp ontstaan in de 13e eeuw met een langgerekte borgweg, waar het atelier van Arne van Hulsen te bezoeken is.
En dan kun je kiezen of je naar het ít Zandt rijdt of naar Eenum. In 't Zandt tref je nog een dijkdorp aan op een zandplaat temidden van de klei. Een kruispunt van twee dijken. En weer zo'n indrukwekkende middeleeuwse kerk met een losse toren. Vlakbij is het atelier met de etspersen van Marcia Krijgsman. Aan de Hoofdstraat wonen Marilyn Josiena en Jos Mulders in een prachtig huis met veel ruimte voor hun beelden, tekeningen en schilderijen.

Met de auto rij je zo naar Leermens echt omhoog de radiale wierde op. Het zomerse weitje op het afgegraven gedeelte is in de winter een gezellige ijsbaan. Op de wierde een middeleeuwse kerk en huizen van rond 1800. Met de fiets zou je nog de landelijke weggetjes kunnen verkennen tussen Lutjerijp, de NAM-lokatie en Arwerd, waar vandaan zelfs weer een fietspaadje doorsteekt naar Godlinze. Gave fietspaadjes langs en over het Leermstermaar, een gebied waar autowegen dood lopen. Fietsers maken hele andere tochten langs de ateliers.

Maar ook met de auto is het genieten. In Leermens rij je zo de wierde weer af en in de verte zie je Oosterwijtwerd al liggen. Je gaat vanzelf heel langzaam rijden, omdat wat je ziet steeds een ander beeld geeft. Het kerkje ligt hoog en ziet uit over het land. Hier is de radiale structuur verdwenen door de afgravingen rond 1900.Tegenover de kerk staat het zaalkerkje Rehoboth uit 1905, waar Janke Poortvliet haar atelier heeft.
Vanaf Oosterwijtwerd kun je slingerend verder rijden naar Arwerd, Krewerd en Holwierde. Je kunt ook zuidwaarts naar het Damsterdiep en Appingedam. Voor de fietsers gaat er een fietspad vanaf het cafe Veldzicht recht naar Ekenstein aan het Damsterdiep.
Maar in de zomer is het beter nog even een stukje terug te rijden langs de Dieftil school richting Eenum. Aan de Gerichtsweg woont Maarten Burggraaff op een oude huiswierde met een prachtige beeldentuin.

Vanaf Eenum is er een weggetje naar het zuiden over het spoor en over de weg, dat uitkomt bij het Damsterdiep, precies bij Eekwerderdraai, waar Antje Sonnenschein schildert aan de overkant van het water. Ze werken nog aan de nieuwe brug, dus neem eventueel de Wirdumerdraai. En hier genieten wandelaars en fietsers helemaal geweldig en ook met de auto is rijden langs de beide kanten van het Damsterdiep een heel mooie ervaring.
Op Wirdum woont Jose Peters vlakbij de kerk hoog op de wierde met schilderachtige straatjes. En aan de rondweg woont Sija Brouwer met atelier en beeldentuin.

Langs het Damsterdiep rijden we dan naar Appingedam, een kruispunt van waterwegen: de Fivel, de Delf en de Heekt. Met een dam in de Delf voorkwam met overstromingen, weerde men het zoute water en was er een oeververbinding, waar al rond 1200 een nederzetting ontstond met handel, scheepvaart en allerlei ambachten. Appingedam is oud en prachtig, met een mooi gelegen kerk, een schilderachtig slingerend Damsterdiep, bijzonder met oude huizen met hangende keukens en gezellige bruggetjes. En Greet Dijkstra toont in haar werk haar verbondenheid met de hangende keukens. Wat verder langs de noordkant van het Damsterdiep, iets verder dan de weg naar Jukwerd, is een woonboot met het atelier El-nino van Aletta Voorma. Dat is genieten van kunst op het water.
En ook in Appingedam vind je het beschilderde huis vol met schilderijen van Will Meeder. Van Appingedam kun je eenvoudig naar Jukwerd.

Van verre zie je de toren, het kerkje. Je beklimt de wierde en daar vind je de ateliers van Rieks Pepping en Annemiek de Jong. De treinreiziger met de fiets kan natuurlijk ook in Appingedam uitstappen, en van hieruit alles en iedereen bezoeken en genieten van de omgeving. Misschien zijn er wel meer dagen voor nodig. De bezoeker is welkom. Hij kan vaker terugkomen. De ateliers zijn vaker open. Twee weekenden per jaar.
IMG4039

Voor mooie fietsroutes in de omgeving:
klik hier

kerkbierum

De Eems

De kerk van Bierum

godlinze

Godlinze

westermendenhuizen

Westeremden

leermens1

Leermens

Schildmeer

Damsterdiep

damsterdiep3

Damsterdiep

headerk3
logo1
Logon

Atelierroute 31 augustus + 1 september en 7 + 8 september 2019