item5
schimmel1
wit3
item2
schaduw

Logon

Atelierroute 31 augustus + 1 september en 7 + 8 september 2019

Janna Schimmel

Janna Schimmel
Trekweg 1 NB ingang met P aan de Rijksweg (naast nr. 2)
9918 PE GARRELSWEER
Website Janna: www.jschimmel.com

Werk wat van mij te zien is: ovengevormd glas

Ik (Amsterdam 1953) woon en werk aan het Damsterdiep in Garrelsweer.
Van '93 tot '98 heb ik aan de kunstacademie Minerva in Groningen de opleiding tot grafisch vormgever gevolgd.

In 2009 ben ik door het glas geboeid geraakt. Een uitbreiding van het platte, grafische werk naar ruimtelijk glas. Om diverse glastechnieken te leren, heb ik veel workshops bij glaskunstenaars gevolgd. Bij het vormen van glas in de oven maak ik vnl. gebruik van de 'verloren was' techniek. Dit houdt kortweg in dat een gemaakte wasvorm uit een mal gestoomd wordt en de ruimte die dan ontstaat wordt met glas gevuld. Dit glas wordt in fasen in de glasoven tot vloeibaar gestookt en weer afgekoeld. Daarnaast maak ik ook (collage) glasprinten op vlak glas.
Inspiratie, ideeen en materialen vind ik op reizen en wandeltrektochten die ik maak en in mijn eigen tuin. Ik zoek naar sporen, structuren, beelden en verhalen.
Ik combineer ook objecten en andere materialen met glas. Veelal versterkt dit de eigenschap van het glas.

Mijn gast is Anuschka de Smidt met (eitempera) schilderijen.
Anuschka is afgestudeerd aan de Klassieke Academie in Groningen en is inmiddels aan de opleiding verbonden als docent fijnschilderen en materiaalkennis. Zij geeft in haar werk het 'gewone' (of misschien het ongewone) een podium. Want schoonheid zit immers in kleine alledaagse dingen, zoals het achtergebleven peultje of de appelschillen die achteloos in de kliko verdwijnen. Anuschka woont en werkt in Garrelsweer. De bevingsscheuren in haar atelier zijn ook een inspiratiebron geweest voor een serie schilderijen. Bij goed weer, schildert ze tijdens de atelierroute in de tuin.

Website Anuschka: www.anuschkadesmidt.com